

Kategorie
Producent



























Odczynniki do białek
Rezultat analiz molekularnych jest często zależny od jakości zastosowanych odczynników. Dlatego w ABO proponujemy wyłącznie sprawdzone odczynniki gwarantujące wysoki stopień powtarzalności analiz oraz sprawniejsze przygotowywanie roztworów roboczych. W naszej ofercie znalazły się między innymi bufory, markery białkowe, odczynniki do dializy oraz produkty do western blottingu, czyli techniki biologii molekularnej używanej w celu zidentyfikowania białek. Zobacz wszystkie dostępne odczynniki do białek i inne artykuły niezbędne dla efektywnego działania laboratorium.
Odczynniki do białek w ABO
Laboratoryjne odczynniki do białek należą do specjalistycznych substancji chemicznych używanych w rozmaitych eksperymentach dotyczących badań białek. Stosuje się je w celu izolacji, charakteryzacji, analizy i modyfikacji białek.
Bufory do białek
Tych roztworów używa się przechowywania, analizy, izolacji i rozpuszczania białek. W technikach chromatograficznych bufory służą do oddzielania białek w oparciu o ich właściwości fizykochemiczne, takie jak ładunek i rozmiar. Mogą one zawierać substancje stabilizujące zabezpieczające białka przed degradacją w trakcie przechowywania, manipulacji i izolacji.
Odczynniki do dializy białek
Dializa białek to technika oczyszczania ich z roztworu wodnego polegająca na pozbyciu się wszelkich drobnocząsteczkowych związków, czyli aminokwasów, nukleotydów i soli. Proces dializy białek wymaga umieszczenia roztworu z białkami w woreczku dializacyjnym mającym półprzepuszczalną błonę. To właśnie ta błona umożliwia przemieszczanie się cząsteczek mniejszych od porów w błonie. Większe cząsteczki, czyli białka i kwasy nukleinowe, pozostają w środku woreczka, a mniejsze, takie jak aminokwasy i sole, przechodzą przez błonę do roztworu.
Uzyskana dzięki odczynnikom do dializy czystość białek odgrywa niezbędną rolę w kwestii wiarygodności eksperymentów.
Markery białkowe
Są to sekwencje aminokwasowe lub specyficzne białka stosowane jako wskaźniki do identyfikacji i charakteryzacji określonych procesów biologicznych oraz patofizjologicznych. Markerów białkowych używa się w badaniach nad chorobami i obserwacji terapii. Powinny one być bardzo wrażliwe, by zagwarantować precyzyjne wyniki. Do identyfikacji markerów służą zaawansowane techniki biochemiczne, takie jak spektometria masowa, chromatografia oraz analiza DNA i RNA.
Fałdowanie białek
Fałdowanie białek dotyczy procesu, podczas którego łańcuch aminokwasowy syntetyzowany na podstawie informacji genetycznej przybiera trójwymiarową, aktywną biologicznie strukturę. Fałdowanie przebiega w naturalny sposób w komórkach, regulują go rozmaite czynniki chaperonowe i białka pomocnicze. Niewłaściwe fałdowanie białek może prowadzić do wytworzenia toksycznych skupisk związanych z rozmaitymi chorobami neurodegeneracyjnymi jak choroba Parkinsona lub Alzheimera. Dlatego nad mechanizmami regulującymi fałdowanie białek prowadzi się badania naukowe odgrywające ważną rolę, jeśli chodzi o rozwój nowych terapii i diagnozę chorób.
Inhibitory proteaz
Są to substancje chemiczne lub białka hamujące aktywność enzymów nazywanych protezami. Proteazy odpowiadają za rozkład białek poprzez hydrolizę wiązań peptydowych między aminokwasami w łańcuchu białkowym. Niektóre proteazy są zaangażowane w procesy potrzebne do wzrostu komórek nowotworowych. Inhibitory mogą być stosowane w terapii przeciwnowotworowej i diagnostyce laboratoryjnej.
Oznaczenia do białek
Oznaczenia odnoszą się do metod używanych w laboratoriach do identyfikacji, charakteryzacji oraz pomiaru cech białek, takich jak ilość, struktura, aktywność biologiczna czy interakcje z innymi substancjami.
Zapraszamy do wyboru buforów, barwników, drabinek i markerów białkowych, inhibitorów proteaz i odczynników w ABO. Jesteśmy otwarci na wszelkie pytania dotyczące naszej oferty – postaramy się na nie jak najbardziej wyczerpująco odpowiedzieć.